http://karoliinatuovinen.com/wp-content/themes/karoli/images/karo_logo_active.png
  • Keraamikko
  • Kurssit
  • Tuotteet
  • Työhuoneella
  • Blogi
  • Yhteystiedot

Blogi

14.5.2014

Helmiä egyptinsavesta

helmikurssi1_800
Näytehelmiä erivärisistä egyptinsavista ja erilaisista koristeista. Egyptinsaven erikoisuus on itselasittuva pinta ja ihanat intensiiviset värit. Muinaisessa Egyptissä itselasittuva savi oli hyvin arvostettu materiaali ja siitä valmistettiin sekä koruja että suurempiakin esineitä.

helmikurssi2_800
Kipsisiä apumuotteja korujen valmistukseen.

helmikurssi3_800
Viime syyskesän kurssilaisten juuri uunista tulleet helmet polttotelineissään. Helmet lasittuvat poltossa kauttaaltaan, joten ne pujotetaan kuumuutta kestävään metallilankaan.

helmikurssi4_800
Tässä lisätään poltettujen helmien pintaan patinaa savustamalla ne puruissa. Patinointi antaa helmille rustiikin tunnun ja elävöittää pintaa.

helmikurssi5_800
Helmet viilennetään vesiastiassa.

helmikurssi6_800
Valmiita helmiä ja korunosia. Osassa on lysterikoristeluja, osa on patinoitu.

15.3.2014

Kurkistus kesän 2013 kursseille

syksy13_2_800
Kesän hauskin ja toimeliain kurssi oli varmasti rakukurssi. Työt poltettiin yhteisvoimin ulkona kaasu-uunissa ja loppusilaus annettiin puruilla täytetyssä savustusastiassa. Kuvassa valmiita töitä.

syksy13_4_800
Keskikesän kukkaloistoa. Penkissä kukkivat siniset ukonhatut ja ruukuissa rehottavat rapealehtiset basilikat. Loppukesällä penkeistä sai napsittua näppärästi leivänpäälle yrtit ja kurkut. Kesällä veranta on kuin pieni viidakko.

Syyskesällä muovailtiin mehevän värisestä itselasittuvasta egyptinsavesta helmiä ja korun osia. Tässä helmet polttotelineissään juuri uunista nostettuina.

syksy13_1_800
Näin rehevää työhuoneella oli viime kesän loppupuolella. Etualalla mahtava punalehtinen risiini. Risiiniä on kasvattettu aikoinaan paljonkin koristekasvina, erityisesti ruukuissa.

19.2.2014

Tunnelmia kursseilta 2013 – kevätkausi

kevat13_5_800
Näin hyisissä ja lumisissa tunnelmissa alkoi vuoden 2013 kevätkausi työhuoneella.

kevat13_1_800
Herkkiä posliinisavesta muotoiltuja lumihiutaleita ensimmäisen ja toisen luokan oppilailta. Pienet halkeamat sopivat näihin hiutaleisiin hienosti.

kevat13_2_800
Helmikuun pakkaslunta ja posliinia.

kevat13_3_800
Pääsiäisen perhekurssilla muovailtiin monenlaisia teemaan sopivia töitä. Tässä osa kurssin loistavista teoksista.

kevat13_4_800
Kevään kauneimmat perhoset syntyivät tarhaikäisten taitavissa käsistä. Perhosten siivet koristeltiin tarkoin erilaisilla leimasimilla ja työn kruunasi langasta taiteillut tuntosarvet.

15.7.2013

Avoimien ovien päivä 25.5.

heina0
Avoimien ovien päivän aamun aurinkoisessa ilmassa ennen tapahtuman alkua, Rollo odottaa rapsuttelijoita.

heina1
Keraamikko Leena Peltola viihdytti kävijöitä rakupolttamalla töitään työhuoneen pihalla. Tässä uuni on lastattu ja poltto alkamassa.

heina2
Uunista nostetut ja savustetut pylpyrät paljastuvat purun keskeltä. Leenalta kysyttiin monta kertaa päivän aikana mihin pylpyröitä voi käyttää ja niille löytyikin monta käyttötarkoitusta ja kauppakin kävi.

heina3
Rakupoltettujen esineiden pinnalta hangataan savustuksen jälkeen ylimääräiset noet pois ja alta paljastuu kaunis krakleekuvio.

heina4
Tässä ollaan taas istutuspuuhissa. Keväällä pidetyn ruukkukurssin oppilaat hakivat tapahtuman ohessa valmiita töitään kotiin. Tämä komea mustasavinen ruukku jäi vielä kesähoitoon työhuoneelle ja sai sisäänsä sekä daalioita että yrttejä.

heina5
Lapset saivat taiteilla taimiruukkuja savesta. Hauskinta taisi olla monen mielestä pinnan koristeleminen erilaisilla leimasimilla.

heina6
Näin hienoja ruukuista tuli poltettuna.

23.4.2013

Kevään ensimmäiset teepannut

huhti_1
Useasta osasta koottava teepannu on sekä hauska että haastava esine valmistaa. Hyvälle mielelle saavan muotoilun lisäksi toimivuus on vähintään yhtä tärkeää. Tässä teepannuaihioita hieman eri mittasuhteissa dreijattuna.

huhti_2
Ensimmäisiä koristeltuja ja koottuja teepannuja.

huhti_3
Punasaven lämmin ja täyteläinen väri on parhaimmillaan kun se saa seurakseen ilmavaa vaaleaa puuta. Näissä teepannun koekappaleissa on rottinkinen kahvaosa, joka keventää mukavasti raskasta muotoa.

27.2.2013

Kimalletta hangilla ja hopealysteriä

helmik1
Erilaisiin lystereihin tutustuin aikoinaan työharjoittelussa Åsa Hellmannilla. Lystereissä on se hauskuus, että niillä saa arkisestakin esineestä juhlavan. Tässä punasavesta dreijattu kulho hopealysterillä koristeltuna.

helmik3
Lähikuvassa hopea näkyy paremmin.

helmik2
Sireenipensaaseen jääneet lumipallot kimmeltävät kevätauringossa. Nyt alkaa jo tuntua keväältä.

30.1.2013

Tammikuun tunnelmia

tammi13_1_800
Tässä ovat viimeisimmät rakusorssat poltettuna. Nämä sorssat muiden töiden ohessa ovat näytillä Tikkurilan kirjastotalon Pistogalleriassa vielä muutaman päivän ajan.

tammi13_2_800
Talvinen näkymä työhuoneen kuistilta. Rakupoltossa tulee aina myös epäonnistuneita töitä ja tämä säästöporsas sai jäädä kuistille maskotiksi.

tammi13_3_800
Viimeinkin sain poltettua kaikki loputkin säästösiat ja nyt on koko sikalauma valmis. Näiden polttamisessa oli aikalailla haasteita, sillä punasavi on hyvin tarkka poltettava.

30.12.2012

Rakupolttoa lumen keskellä

joulukuu
Lumi on tehnyt maisemasta postikortin näköisen. Tältä näytti kun kävelin joulun jälkeen junalta taas töiden pariin työhuoneelle. Nyt on hyvä aika hoitaa kaikki vanhat työt alta pois.

joulukuu2
Raku-uuni on päällä ja Rollo-koira vahtii kuistilla asioiden edistymistä. Ilman hihnaa Rollo olisikin jo vilahtanut aikoja sitten pusikkoon peurajahtiin.

joulukuu3
Tältä näyttää raku-uunin sisällä kun lämpötila on noin 1000ºC. Lasite on jo sulanut ja esineet ovat valmiita savustusastiaan nostettaviksi. Uunissa lämpiävät vuoden viimeiset dreijatut sorssat ja possut.

joulukuu4
Uunista nostettu sorssa saamassa viimeistä silausta savustuspöntössä. Savuverhon keskeltä alkaakin jo hahmottua lopullinen työ.

30.10.2012

Säästösikoja punasavesta

sikoja1_800
Mitä kummaa tässä onkaan?

sikoja2_800
Kuvassa lauma punasavesta dreijattuja possuja kuivumassa kärsät alaspäin.
Vieressä dreijattuja pullonmuotoisia aihioita, joista possut pienellä muokkaamisella syntyvät.

sikoja3_800
Tässä taas keskeneräisten keskellä valmis koristeltu ja savustetttu säästösika. Koristelussa käytin sekä värillisiä matalanpolton lasitteita että enkopikoristelua.

5.10.2012

Kulhoja, kulhoja, kulhoja

lukki1_800

Nämä dreijatut kulhot ovat jo koristeltuja ja kuivumassa. Koriste muuttuu hieman vielä lasitus vaiheessa kun siihen lisätään värejä lasittein. Nämä kulhot ovat tulossa joulumyyntiin ja vielä on lisää pyöriteltävänä.

lukki2_800
Koristelemista tutkailemaan tullut honteloraajainen metsälukki hiippaili kippojen välissä. Tällä lukilla on vain seitsemän koipea. Ilmeisesti lukki oli pelästynyt jotain ja pudottanut yhden koivistaan jonnekin hämäykseksi sätkimään, niin kuulemma tekevät.

lukki3_800
Lukkiaihe pääsi koristeeksi kulhon pohjalle. Lukki ei taida olla varsinaisesti seittiä tekevä hämähäkki, mutta pieni taiteellinen vapaus saa toki koristeluissa olla.

28.9.2012

Koirankippoja punasavesta

koirankippo1
Kuvassa koristeltu ja vielä kuvaa odottava punasavesta dreijattu astia. Käyttämääni koristelumenetelmää kutsutaan sgraffitoksi. Esineen pintaan sivellään vaalea saviliete jonka läpi kaiverretaan haluttu kuvio. Alla oleva saven väri näkyy esineessä viivana tai pintana. Parhaat kaiverrus välineeni ovat keskellä näkyvät syömäpuikoista veistelemäni tikut sekä tukevat coctailtikut.

koirankipot_22

Valmiit koristeet. Tämän jälkeen työt poltetaan vielä kahdesti, joten vaikka koristeluosuus onkin nyt tehty on astialla edessä vielä monta työvaihetta ennen kuin se on lopulta valmis.

Tältä koirankipot näyttävät valmiina ja lasitettuina. Osaan jätin pohjavärin punaiseksi, osassa valkoinen saviliete. Nämä ovat sopivan kokoisia pienelle tai keskikokoiselle koiralle.

9.9.2012

Sienisavipillit

sienisavipillit_savu_800

Syksy on sienten aikaa, niitä vaan putkahtelee keraamikon hyppysistä. Nämä soivat punasavisienet ovat tehty perinteisellä kukkopillitekniikalla, peukalon ympäri kietaisemalla. Tekniikka on vanha ja sitä käytettiin ilmeisesti ennen kipsimuottien yleistymistä. Samalla tekniikalla voi muovailla minkä muotoisia savipillejä vain, ja sointi on virittäjän näpeistä kiinni.

sienisavipillit_savu_800

Raakapoltetut sienipillit savustumassa purujen seassa. Kun sopiva sävy on saavutettu ylimääräiset purut karistellaan pois ja esineitten annetaan jäähtyä. Savustamalla pintaan saa sopivasti eloa ja luonnollisia tummentumia. Sienten jalkaan sivelin ennen polttoa vaaleaa terrasigillattaa. Terrasigillatta on hienojakoinen saviliete joka antaa kauniin silkinhimmeän pinnan, ja pehmentää savustuksen jälkiä. Lakissa matalapolttoinen lasite.

sienisavipillit2

Tässä valmis ruukullinen tatteja sekä muutama hieman pulleajalkainen kangassieni. Näillä pilleillä sienestäjä voi houkutella metsään piiloutuneet herkut esille. Esineiden kannattaa antaa viilentyä rauhassa savustuksen jälkeen, sillä paksut savisienet varastoivat hyvin lämpöä. Malttamaton savenvalaja polttaa hyvin helposti näppinsä, kokeiltu on useamman kerran.

Facebook

Keraamikko Karoliina Tuovinen

Arkistot

  • toukokuu 2014
  • maaliskuu 2014
  • helmikuu 2014
  • heinäkuu 2013
  • kesäkuu 2013
  • huhtikuu 2013
  • helmikuu 2013
  • tammikuu 2013
  • joulukuu 2012
  • lokakuu 2012
  • syyskuu 2012

Facebook

Tykkää verkkosivuistani ja seuraa blogiani liittymällä myös Facebookin kautta tykkääjäkseni.

Keraamikko Karoliina Tuovinen

http://karoliinatuovinen.com/wp-content/themes/karoli/images/fb_logo_hover_35x34.png

Uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, jos haluat saada ensimmäisenä tietoa tulevista kursseista ja kuulumisista. Lähetä sähköpostiosoitteesi johon haluat uutiskirjeen aiheella "Uutiskirjeen tilaaja" osoitteeseen karoliina.tuovinen@gmail.com.


↑

© Karoliina Tuovinen 2012-2018

   *    *    *    *    *

karoliina.tuovinen@gmail.com